Madetojan raitti

Oulun kaupunki
Madetojanraitti, yleis- ja rakennussuunnittelu (2006-2007)

Madetojanraitti, kevyen liikenteen alikulkukäytävä, Oulu

Alikulkukäytävä sijaitsee Oulun kaupunkikuvan kannalta keskeisellä ja vaativalla alueella. Madetojanraitin kohdalla on vilkas junaliikenne ja toteutettavaksi vaihtoehdoksi valittiin teräsbetoninen laattakehäsilta, joka rakennettiin lohkoittain siirtomenetelmällä liikennekatkojen aikana.

Madetojanraitin kevyen liikenteen alikulkukäytävä sisältyy Oulun Kaupungin hankkeeseen Madetojanraitin rakentaminen. Madetojanraitti on kevyenliikenteen yhteys Taka-Lyötyn ja Etu-Lyötyn kaupunginosien välillä ratapiha-alueen ja Rautatienkadun ali.

Hankkeeseen sisältyivät myös meluaitojen, As Oy Konduktöörin tukimuurien, Veturiaukion vesialtaan ja siihen kuuluvan laitetilan suunnittelu.

Tekniset tiedot;

  • Tyyppi: Teräsbetoninen laattakehäsilta
  • Hyötyleveys: 76,0m
  • Vapaa-aukko: 8,0m
  • Kokonaispituus: 9,3m

Suunnittelussa olivat oleellisena osana alikulun esteettömyys ja visuaalinen vaikutelma, missä tavoitteena on pitkän alikulun käyttäjälle antama miellyttävä ja turvallinen kokonaisvaikutelma. Vaikutelmaan vaikuttavat pintarakenteiden arkkitehtuuri, alikulun houkutteleva kokonaisvaikutelma, jonka tärkeänä osatekijänä on valaistus.